Senaste inläggen

Av Helena Knutsson - 12 mars 2009 19:35

Besattheten av krukor bara fortsätter! Nu har jag gjort fler vanliga lerkrukor, men också en lite exklusivare variant, avsedd för lavender!

Förlagan i normalstorlek till den här krukan finns på mitt jobb, och den är så oerhört enkel att göra så ingen kan misslyckas med den!

Så här gjorde jag: Jag skar till en bit lera i tegelstensform. Jag tog ett penselskaft och tryckte in i underdelen för att forma valven mellan fötterna. Då formades även den lilla utbuktningen längst ner helt naturligt. Därefter tog jag samma penselskaft och stack ner upptill för att forma hålet där plantan skall vara. Medan jag försiktigt tryckte nedåt och snett utåt så höll jag emot med andra handens fingrar för att inte förlora den fyrkantiga formen. När jag tyckte det var lagom ställde jag den på tork: KLAR!!!

Men för att ge den det där lilla extra så fick den lite efterbehandling. Jag sandpapprade den lite för att få riktigt vassa kanter och riktigt slät kant. Sedan skrapade jag med en kniv ut en liten inbuktning där jag limmande fast en bild på en lavendel som jag sedan lackade. Runt bilden drog jag med en nål för att få en liten ram, och så patinerade jag förståss lite också!

Nu skall jag bara göra en lavendel att plantera i krukan också! Det blir värre det...

Bilden på lavendeln finns på samma sida med printies som de spanska bokomslagen jag tidigare skrivit om kommer från!


ANNONS
Av Helena Knutsson - 10 mars 2009 22:25

I Miniatyrvärlden nr 3 2008 delade Gerd med sig av en beskrivning på en jättefin kamin som man kan göra med mycket enkla medel!

Så här ser min version ut!

Jag fick dock göra vissa variationer, för det första hade jag ingen rundstav, så jag gjorde en rulle av papp i stället till stommen! Till underredet använde jag ett äggställ från Panduro som jag köpte för många, många år sedan, jag vet inte om den finns kvar längre. För att få lite lokalfärg så hittade jag en bild på en kamin från Husqvarna och försökte göra något liknande, fast visst skiljer de sig en del... jag använde mig av paljetter i blomform, tunn mattvarp, pappersremsor och limkluttar för att göra mönstret!

Inte heller gjorde jag något högt rökrör, utan bara ett kort högt upp bakpå kaminen. I övrigt är det som Gerd beskriver det med ornamenterade knappar och pärlor. Tack så mycket Gerd!

ANNONS
Av Helena Knutsson - 9 mars 2009 19:57

Tack Nettan och Eva för era fina kommetarer!

Just nu håller jag på med ett lite större projekt, men tills det är klart visar jag något som man kan göra på fem minuter! Tyvärr är inte bilden av allra bästa kvalitet...

I alla fall så är det en kanna som jag har hittat här: http://les-miniatures-de-victoria.oldiblog.com/?page=photo&id=973209

(Av någon anledning fungerar inte länken just nu när jag skriver detta, men den borde vara korrekt, och jag tolkar det franska meddelandet jag får upp som att serverna ligger nere just nu!)

Den är ju inte så svensk i formen, men kan kanske bli fin i rätt miljö! Jag har tänkt mig min i ett växthus som jag skall göra den dag jag hittar ett tillräckligt fint och billigt miniväxthus eller lykta i någon blomsteraffär!

Jag valde att göra den i blommigt paper och så lacka den för att få den att se emaljerad ut!

Av Helena Knutsson - 7 mars 2009 14:22

Om man nu har en snygg kruka så måste man ju fylla den med något...

Och jag är verkligen helt värdelös på att göra växter!

Men efter att ha sökt länge så hittade jag till sist en printie som jag trodde mig kunna gå i land med, och så här blev det!

Det var så pilligt som bara den! Jag skrev ut ett par extra ark för att kunna göra mer än en, men det blir inte fler, det är jag säker på!

Blommor och blad kommer från den här sidan:

http://www.nalladris.nl/phalaenopsis.pdf

När jag monterat blommorna så målade jag klippkanten med färgpennor i liknande färg som kronbladens. Dessutom lade jag till en liten vit prick i mitten för ståndare och pistiller och vad allt det nu är!

Blommorna limmade jag sedan på en svartmålad ståltråd, längst ut satte jag små bollar av silkepapper för att ge en illussion av knoppar, och sedan stack jag ner stjälkar och blad i en röra av kaffesump, lim och akvariestenar i krukan. För att lägga till det där lilla extra så stoppade jag även ner små stumpar av vaxad tråd (det ser väldigt riktigt ut, och så repar det ju inte upp sig ändarna, men vanligt tunt snöre funkar ju också), orkidéer har ju luftrötter, och två blompinnar, det vill säga tandpetare med spetsen borttagen som målats med grönbrun vattenfärg.

Hyfsat bra kan jag nog ändå tycka att det blev!

Av Helena Knutsson - 6 mars 2009 21:24

Här är en liten kruka som ser väldigt elegant ut men är mycket enkel att göra!


Bild1: Kavla ut en platta i lera. Jag har valt en självtorkande lera som går att sanpappra, men det går ju använda vad som helst. Använder man t ex fimo kanske man skall kavla ut den på ett sandpapper för att få rätt betongyta. Rulla en "mask" cirka 4 mm i diameter. Placera den utmed en rät linje på plattan. Med en kniv trycker man in leran så att en mindre mask bildas och de båda lerstyckena fäster i varandra. Skär av den överlödiga kanten.


Bild 2: Gör med kniven mönster i den större, yttre rullen, jag valde ett enkelt diagonalt mönster. Gör likadant på andra sidan. Mät dina kakelplattor så att du får ett lagom avstånd mellan de båda kanterna.


Bild 3: Räkna med hjälp av kakelplattorna ut hur lång din remsa skall vara, skär av den och fäst runt en kavlad bottenplatta. Det är viktigt att fästa väl. Om insidan inte blir så snygg så gör det inte så mycket om man skall ha en växt i krukan! Låt det hela torka.


Bild 4: Limma på fötter. Jag valde att bara limma på runda pärlor, men man kan ju göra fina fötter i lera också! Jag sandpappreade min kruka också för att få den övre kanten riktigt jämn och mönstret väl definierat. Därfter målar man med ljust grå färg, liknande betong.


Bild 5: Limma på "kakelplattorna" man kan ju välja att rita något fint själv eller klippa ur i någon heminredningstidning, men jag valde att använda min av plattor från samma hemsida som vaggan i föregående inlägg. När limmet torkat lackade jag lite på själva kakelplattorna för att få dem glansiga och fina.


Bild 6: Så här ser slutresultatet ut!

Länk till kakelplattorna: http://www.cdhm.org/printies/dollhouse-tiles.jpg

Av Helena Knutsson - 5 mars 2009 11:25

Den här vackra vaggan är faktiskt en printie! Det är ju svårt att fotografera i miniformat, och den är faktiskt ännu finare i verkligheten (det vita är reflexer).

Om du också vill göra en sådan, så finns den här:

http://www.cdhm.org/printies/dollhouse-cradle-04.jpg


Minska ner till en A4 så blir det lagom i storlek!


Det var lite pill, men vad gäller material så var det nog det enklast tänkabara projekt, Det enda man behöver är en pappskiva (jag använde kollegieblocksbaksida till sidorna och akvarellblocksbaksida till bottnen), extralånga tändstickor, fyra pärlor (om man inte vill snida knoppar på tändstickorna), färg och lim.

 Lite tips:

Jag limmade upp sidorna på papp och lät torkra först, de smala remsorna fick vänta till sist. Sedan målade jag tändstickorna som skulle sitta i hörnen. Därefter klippte jag ut sidorna- pilligt!

Så limmade jag fast gavlarna oh tändstickorna, liggande plant. När detta torkat så limmade jag ihop sidstyckena med gavlarna. Observera att insidan skall vara slät, tändstickorna skall sticka ut lite på utsidan. Därefter klippte jag till en bottenplatta som fick sticka ut lika mycket som tänstickorna.

Sedan målade jag insidan och alla klippytor med brun färg. Jag monterade underredet och därefter dekorationsremsorna på de utstickande kanterna. Det sista jag limmade på var pärlorna i de fyra hörnen. Sedan tog jag en vass lyrapenna och drog över alla klippkanter för att det inte skulle lysa vitt någonstans och slutligen lackade jag alltsammans.

Jag använder marvin medium, jättebra som lim och går att använda som lack också!

Den här vaggan skulle ju inte klara svenska barnsäkerhetskrav med sina otäcka knoppar, men visst är den fin? Man kan ju tänka sig den som dekoration med gamla dockor och nallar i en modern miljö, eller som använd vagga i en romantisk högreståndsmiljö från varför inte Frankrike? (jag tycker den ser fransk ut!)

Av Helena Knutsson - 5 mars 2009 11:13

Jag tycker det är svårt att göra fina lerkrukor, men nu har jag hittat en metod som jag tycker fungerar bra!

Jag använder en lera (som jag egentligen, helt utan baktankar, köpt till min dotter... ) som heter Giotto Plastiroc. Denna lera är terracottafärgad, och bäst av allt är att den lufttorkar och går att sandpappra!

Så jag har helt enkelt rullat vad som nästan var en cylinder, "drejat" ett hål med hjälp av ett penselskaft, och sedan låtit det torka. När det sedan var torrt så sandpapprade jag helt enkelt fram formen, det var mycket lättare att få till en skarp fin kant och lagom släta ytor på det sättet. Sedan försökte jag så klart ge krukorna lite patina med vit, täckande färg och lyrapennor i grönt, brunt och kobolt. Kanske att jag överarbetade just det momentet lite...

Faten är naturligtvis knappar, men mycket illusoriska sådana, de de hade en liten ring indertill precis som riktiga kaffefat! Dessa var mässingsfärgade, men jag har målat dem med vit akrylfärg.

Av Helena Knutsson - 5 mars 2009 00:27

Matta broderad i korsstygn efter mönster av Anna-Carin Betzén som jobbar i riktigt liten skala, men eftersom jag inte broderade på samma småttiga väv som hon så blev min matta i lagom storlek. Jag valde också att göra min i blå färger. Om någon vill titta på detta mönster så heter det 1850s Savonnerie, och hittas tillsammans med en massa andra trevliga DIY pojekt, bland annat fler mattor på hennes hemsida: http://hem.bredband.net/annbet/Minis/index.htm

Tack för att du delat med dig!

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2009
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Myminiatureworld med Blogkeen
Följ Myminiatureworld med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se